ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ'' ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

 

                                                                      

Δελτίο Τύπου

    Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) «Θέτις» & «Φαίδων», πραγματοποίησαν στις 24-05-2023, ημέρα Τετάρτη, εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εκδρομή στη Δημητσάνα. Στην εκδρομή, συμμετείχαν και κάποια από τα μέλη του Κέντρου Ημέρας “Αμάλθεια”. Αρχικά, επισκεφτήκαμε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στο οποίο προβάλλεται η σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Ξεναγηθήκαμε στα διάφορα εργαστήρια, των οποίων οι μόνιμοι  εξοπλισμοί έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία, ανάμεσα στα οποία είδαμε τη νεροτριβή και τον αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή, το δωματιάκι του μυλωνά, το ρακοκάζανο, την κατοικία του βυρσοδέψη  και το βυρσοδεψείο. Καταλήξαμε στο κάτω μέρος του μουσείου, όπου στο πλάτωμα διαμορφώνεται μια φυσική δεξαμενή, η οποία  καταλήγει στον μπαρουτόμυλο.  Οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα της Επανάστασης του 1821 με μπαρούτι, το οποίο αποτελεί ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής.

Ολοκληρώντας την ξενάγηση στο μουσείο, κάναμε μια βόλτα στο χωριό της Δημητσάνας και ήπιαμε καφέ στη λιθόστρωτη πλατεία, με θέα τον επιβλητικό ορεινό όγκο. Το μεσημέρι, γευματίσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας και την ευαισθησία που επέδειξαν απέναντι στο έργο μας.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου 

 

Φωτογραφικό υλικό

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου 

 

Δελτίο Τύπου Εκδρομή Δημητσάνα 25-05-2023.pdf (810770)

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ''

Όπως απαιτεί η παράδοση, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θέτις» και «Φαίδων» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη. Οι ένοικοι, φόρεσαν τις στολές τους και με περίσσεια όρεξη και διάθεση τσίκνισαν, όπως απαιτούσε η μέρα!

Μαζί με τους εργαζομένους, στόλισαν με αποκριάτικα στολίδια τον χώρο, χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Οι αγκαλιές, τα γέλια και οι χορευτικές φιγούρες ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής γιορτής που έληξε αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση να το επαναλάβουμε του χρόνου!