ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ»

Τρίπολη, 13/3/2020

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώνεται η έναρξη της λειτουργίας του Προγράμματος «Υπηρεσιών Νοσηλείας Κατ’ οίκον» από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αμάλθεια» για την επέκταση των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων του  με ψυχικές διαταραχές, στην Τρίπολη -Αρκαδίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Λειτουργία υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας από το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια», με τη με αρ.πρ. 1/02-01-2020  (ΑΔΑ: ΩΙ7Θ7Λ1-Φ3Δ) Απόφαση Ένταξης της Πράξης με τίτλο: «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Φροντίδας και Υπηρεσιών Νοσηλείας κατ’ οίκον - ΑΡΚΑΔΙΑ» και MIS 5049170  στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020» και  με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η Πράξη με τίτλο ««Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Φροντίδας και Υπηρεσιών Νοσηλείας κατ’ οίκον - ΑΡΚΑΔΙΑ» από το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια», αφορά στην ανάπτυξη προγράμματος ολοκληρωμένης κοινοτικής φροντίδας και υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας από το Συμβουλευτικό-Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας για Ενήλικες με Ψυχικές Διαταραχές. Η νέα υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης των αναγκών των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών/φροντιστών τους και την αντιμετώπισή τους με παρεμβάσεις που υλοποιούνται άμεσα, στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του ασθενή, με στόχο τη μείωση των νοσηλειών και υποτροπών, τη διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας του ασθενή και την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών τμημάτων και ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Ωφελούμενοι των δράσεων είναι τα άτομα που χρειάζονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας, δηλαδή άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού, το οικογενειακό τους περιβάλλον και υποστηρικτικά η κοινότητα όπου λαμβάνουν χώρα οι υπηρεσίες «κατ΄οίκον» ψυχιατρικής νοσηλείας. Ειδικότερα ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα αφορά κατά κύριο λόγο ασθενείς που έχουν πρόσφατα πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική νοσηλεία και ζουν στην κοινότητα, αλλά έχουν αυξημένο ποσοστό αριθμό υποτροπών και νοσηλειών (σε ψυχιατρικές κλινικές), σε περίπτωση που δεν υπάρχει θεραπευτική υποστήριξη. Απαραίτητο στοιχείο είναι η ύπαρξη διάγνωσης από δημόσιο νοσοκομείο και η ήδη πρότερα νοσηλεία του σε ψυχιατρική κλινική, τα προς παρακολούθηση άτομα μπορούν να υποδεικνύονται από την αρμόδια ΔΥΠΕ, την κοινωνική υπηρεσία των ψυχιατρικών κλινικών (Νοσοκομεία) ή κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ . Την υπηρεσία στελεχώνουν, Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, Νοσηλευτής, Φυσιοθεραπευτής και Διοικητικό-Οικονομικός Υπάλληλος.

Για το  Δ.Σ

                                                  Της  Α.μ.Κ.Ε «Αμάλθεια»

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ''

Όπως απαιτεί η παράδοση, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θέτις» και «Φαίδων» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη. Οι ένοικοι, φόρεσαν τις στολές τους και με περίσσεια όρεξη και διάθεση τσίκνισαν, όπως απαιτούσε η μέρα!

Μαζί με τους εργαζομένους, στόλισαν με αποκριάτικα στολίδια τον χώρο, χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Οι αγκαλιές, τα γέλια και οι χορευτικές φιγούρες ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής γιορτής που έληξε αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση να το επαναλάβουμε του χρόνου!