ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ"

                                                                              

                                                                                              13-03-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του Κέντρου Ημέρας «Αμάλθεια», με εκπροσώπους του Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας – Νοσοκομειακής Μονάδας Άργους. Ανάμεσα στους εκπροσώπους του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας – Νοσοκομειακής Μονάδας Άργους που παρευρέθηκαν στη συνάντηση ήταν η κα. Γαμβρουλά Αικατερίνη, ψυχίατρος – Διευθύντρια Ψυχιατρικού Τομέα, η κα. Νικολάου Ευτυχία, επισκέπτρια υγείας – Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η κα. Γιάννου Όλγα, νοσηλεύτρια – Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η κα. Ταραντίλη Βασιλική, νοσηλεύτρια – Ιατρείο DEPOT, η κα. Στράτου Ελπίδα, εργοθεραπεύτρια -  Ομάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης  και ο κος. Πατούρας Γρηγόρης, νοσηλευτής – Ψυχιατρικό Τμήμα.  

Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε περιγραφή του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης «Κανένας Μόνος στην Πανδημία». Το Πρόγραμμα, υλοποιείται από το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια», στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long COVID - effect) στην Ψυχική Υγεία», της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Πρόγραμμα Παροχής  Υπηρεσιών Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία», αποσκοπεί στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κατ’ οίκον βοήθεια στο γενικό πληθυσμό, στους νομούς της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Αργολίδας. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες μέσω συμβουλευτικής από εξειδικευμένους επαγγελματίες για κάθε θέμα που αφορά την ψυχική υγεία, ξεπερνώντας γεωγραφικές ή άλλου είδους αδυναμίες. Δίνεται έμφαση στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας (long COVID-19 effect) στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, με ιδιαίτερη μέριμνα για την υποστήριξη ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι τα ΑμεΑ και τα άτομα από ευάλωτες ομάδες, το προσωπικό των νοσοκομείων, τους ανέργους, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα (ψυχικές διαταραχές) και χρόνιες παθήσεις (όπως διαβητικοί, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ά.) και τις οικογένειές τους καθώς και τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή (υγειονομικό προσωπικό, μέλη ΕΚΑΒ, οδηγοί ΜΜM, κλπ).

Ύστερα από την παρουσίαση του σκοπού και των  δράσεων  του προγράμματος, έγινε  ένας  εποικοδομητικός διάλογος,  για  να προσδιοριστεί  το πλαίσιο συνεργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών. Όλοι οι φορείς του Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας – Νοσοκομειακής Μονάδας Άργους, επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας και ζωηρό ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα στο πλαίσιο της δικής τους λειτουργίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της δικτύωσης και της συνεργασίας. Τέλος, μοιράστηκε έντυπο υλικό, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση για τους τρόπους παραπομπής στο πρόγραμμα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ (1).pdf (370254)

 

                                                                              

                                                                                              13-03-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του Κέντρου Ημέρας «Αμάλθεια», με εκπροσώπους της Κοινωνικής Υπηρεσίας Άργους –Μυκηνών. Στο πλαίσιο της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε περιγραφή του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης «Κανένας Μόνος στην Πανδημία». Το Πρόγραμμα, υλοποιείται από το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια», στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long COVID - effect) στην Ψυχική Υγεία», της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Πρόγραμμα Παροχής Υπηρεσιών Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία», αποσκοπεί στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κατ’ οίκον βοήθεια στο γενικό πληθυσμό, στους νομούς της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Αργολίδας. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες μέσω συμβουλευτικής από εξειδικευμένους επαγγελματίες για κάθε θέμα που αφορά την ψυχική υγεία, ξεπερνώντας γεωγραφικές ή άλλου είδους αδυναμίες. Δίνεται έμφαση στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας (long COVID-19 effect) στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, με ιδιαίτερη μέριμνα για την υποστήριξη ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι τα ΑμεΑ και τα άτομα από ευάλωτες ομάδες, το προσωπικό των νοσοκομείων, τους ανέργους, τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα (ψυχικές διαταραχές) και χρόνιες παθήσεις (όπως διαβητικοί, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ά.) και τις οικογένειές τους καθώς και τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή (υγειονομικό προσωπικό, μέλη ΕΚΑΒ, οδηγοί ΜΜM, κλπ).

Ύστερα από την παρουσίαση του σκοπού και των  δράσεων  του προγράμματος, έγινε  ένας  εποικοδομητικός διάλογος,  για  να προσδιοριστεί  το πλαίσιο συνεργασίας. Οι εκπρόσωποι της Κοινωνικής Υπηρεσίας Άργους –Μυκηνών, επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας και ζωηρό ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα στο πλαίσιο της δικής τους λειτουργίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της δικτύωσης και της συνεργασίας. Τέλος, μοιράστηκε έντυπο υλικό, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση για τους τρόπους παραπομπής στο πρόγραμμα.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΓΟΥΣ - ΜΥΚΗΝΩΝ.pdf (367634)

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ''

Όπως απαιτεί η παράδοση, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θέτις» και «Φαίδων» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη. Οι ένοικοι, φόρεσαν τις στολές τους και με περίσσεια όρεξη και διάθεση τσίκνισαν, όπως απαιτούσε η μέρα!

Μαζί με τους εργαζομένους, στόλισαν με αποκριάτικα στολίδια τον χώρο, χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Οι αγκαλιές, τα γέλια και οι χορευτικές φιγούρες ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής γιορτής που έληξε αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση να το επαναλάβουμε του χρόνου!