ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ / ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ "ΦΑΙΔΩΝ" & "ΘΕΤΙΣ" ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ

 

                                                     

 

Δελτίο Τύπου

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) «Θέτις» & «Φαίδων», πραγματοποίησαν στις 24-02-2023 εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εκδρομή στο Λαογραφικό Μουσείο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του όμορφου, πετρόκτιστου κτηρίου της πρώην Οικοκυρικής Σχολής Τεγέας, ιδιοκτησίας του Τεγεατικού Συνδέσμου, στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, που βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του Βυζαντινού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι ένοικοί μας, ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του μουσείου οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέματα του πολιτισμού και του καθημερινής ζωής των προηγούμενων δεκαετιών της αγροτικής Τεγέας μέσα από τα διάφορα αντικείμενα – εκθέματα, που αποτελούν ένα θησαυρό μνήμης. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι γεωργικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, ρούχα και φορεσιές κατανεμημένα ανά επάγγελμα και λειτουργία της καθημερινής ζωής, συλλογές παραδοσιακών υφαντών, κεντημάτων, τοπικών φορεσιών και φωτογραφιών καθώς και ο παραδοσιακός αργαλειός, αναπαραστάσεις παλαιών εργαστηρίων (πεταλωτήριο, τσαγκαράδικο, σιδηρουργείο, κουρείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο) και χώρων παραδοσιακού σπιτιού (σάλα, κρεβατοκάμαρα, γωνιά, κουζίνα, πλυσταριό, ζυμωτήρι).

Μετά την επίσκεψη στο μουσείο, περπατήσαμε στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του Βυζαντινού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και στο χώρο της έκθεσης Τεγέας και ήπιαμε καφέ σε διπλανή καφετέρια. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους υπεύθυνους του Λαογραφικού Μουσείου Τεγέας για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας καθώς και για την ευαισθητοποίηση που επέδειξε απέναντι στα μέλη και στο έργο μας.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου   

 

Φωτογραφικό υλικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ.pdf (648916)                 

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ''

Όπως απαιτεί η παράδοση, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θέτις» και «Φαίδων» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη. Οι ένοικοι, φόρεσαν τις στολές τους και με περίσσεια όρεξη και διάθεση τσίκνισαν, όπως απαιτούσε η μέρα!

Μαζί με τους εργαζομένους, στόλισαν με αποκριάτικα στολίδια τον χώρο, χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Οι αγκαλιές, τα γέλια και οι χορευτικές φιγούρες ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής γιορτής που έληξε αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση να το επαναλάβουμε του χρόνου!