ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ'' ΣΤΗ ΝΕΣΤΑΝΗ

                                                                      

 

Δελτίο Τύπου

    Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) «Θέτις» & «Φαίδων», πραγματοποίησαν στις 27-04-2023, ημέρα Πέμπτη, εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εκδρομή στο χωριό Νεστάνη, που είναι χτισμένο στους πρόποδες του Αρτεμίσιου όρους.

Αρχικά, επισκεφτήκαμε με τους ενοίκους μας την Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης, όπου και ξεναγηθήκαμε στους χώρους της. Η μονή βρίσκεται στα ανατολικά / νοτιοανατολικά του χωριού Νεστάνη, σε υψόμετρο 980 μ., επάνω στο βουνό Γουλάς (1.160 μ.), το οποίο έχει ημικωνικό σχήμα, καθώς οι πλαγιές του στενεύουν απότομα προς την κορυφή. Το μοναστήρι της Γοργοεπηκόου επιβάλλεται στο φυσικό τοπίο της περιοχής, καθώς πανύψηλες οροσειρές πλαισιώνουν την περιοχή της Νεστάνης – Κτενιάς, το Αρτεμίσιο, το Λύρκειο - στα ανατολικά και το Μαίναλο στα δυτικά, ενώ ανάμεσα τους εκτείνεται η αρχαία Μαντινεία. Προτού αποχωρήσουμε, απολαύσαμε τη θέα του επιβλητικού τοπίου, από το μπαλκόνι της μονής. Αφού ολοκληρώσαμε την επίσκεψη στη Ιερά Μονή, περιηγηθήκαμε στο χωριό της Νεστάνης, όπου ανάμεσα στα άλλα, είδαμε την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και το Λαογραφικό Μουσείο Νεστάνης, καταλήγοντας στην πλατεία του χωριού, όπου και ήπιαμε καφέ.

Στη συνέχεια, ανεβήκαμε στον πανέμορφο λόγο της Πανηγυρίστρας και επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Αρχαίας Νόστιας, στον οποίο υπάρχουν υπολείμματα πελασγικού τείχους και το τμήμα ενός πύργου, που χρονολογούνται στο 465 π.Χ., ενώ στην κορυφή του λόφου υπάρχουν πέντε ογκόλιθοι οι οποίοι εικάζεται ότι ήταν βάσεις ανακτόρου. Στην άκρη του λόφου της αρχαίας Ακρόπολης, είδαμε και την πέτρινη κρήνη, η οποία αποκαλείται “Φιλίππειος κρήνη” και θαυμάσαμε τη θέα από ψηλά.  Ολοκληρώνοντας την εκδρομή μας, γευματίσαμε σε ταβέρνα του χωριού.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους υπεύθυνους της Ιεράς Μονής Γοργοεπηκόου για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας καθώς και για την ευαισθητοποίηση που επέδειξαν απέναντι στα μέλη και στο έργο μας.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου 

 

Φωτογραφικό υλικό

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ''

Όπως απαιτεί η παράδοση, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θέτις» και «Φαίδων» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη. Οι ένοικοι, φόρεσαν τις στολές τους και με περίσσεια όρεξη και διάθεση τσίκνισαν, όπως απαιτούσε η μέρα!

Μαζί με τους εργαζομένους, στόλισαν με αποκριάτικα στολίδια τον χώρο, χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Οι αγκαλιές, τα γέλια και οι χορευτικές φιγούρες ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής γιορτής που έληξε αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση να το επαναλάβουμε του χρόνου!