"ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ"

 

Το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια», υλοποιεί το Πρόγραμμα Παροχής Υπηρεσιών Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long COVID - effect) στην Ψυχική Υγεία», της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Πρόγραμμα Παροχής Υπηρεσιών Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία», αποσκοπεί στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κατ’ οίκον βοήθεια στο γενικό πληθυσμό, στους νομούς της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Αργολίδας.  Ο στόχος του προγράμματος, είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κατ’ οίκον βοήθεια στο γενικό πληθυσμό μέσω συμβουλευτικής από εξειδικευμένους επαγγελματίες για κάθε θέμα που αφορά την ψυχική υγεία, ξεπερνώντας γεωγραφικές ή άλλου είδους αδυναμίες. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες μέσω συμβουλευτικής από εξειδικευμένους επαγγελματίες για κάθε θέμα που αφορά την ψυχική υγεία, ξεπερνώντας γεωγραφικές ή άλλου είδους αδυναμίες. Δίνεται έμφαση στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας (long COVID-19 effect) στην ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού, με ιδιαίτερη μέριμνα για την υποστήριξη ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι τα ΑμεΑ και τα άτομα από ευάλωτες ομάδες, το προσωπικό των νοσοκομείων, οι άνεργοι, οιασθενείς με χρόνια νοσήματα (ψυχικές διαταραχές) και χρόνιες παθήσεις (όπως διαβητικοί, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ά.) και οι οικογένειές τους καθώς και οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή (υγειονομικό προσωπικό, μέλη ΕΚΑΒ, οδηγοί ΜΜM, κλπ).

Ανάμεσα στις κύριες παρεμβάσεις του Προγράμματος είναι:

  • Υλοποίηση προγραμμάτων στις βασικές αρχές της ψυχοκοινωνικής φροντίδας και των  πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με σκοπό την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας του πληθυσμού.
  • Ψυχοεκπαίδευση και συμβουλευτική για ευρεία γκάμα προβλημάτων όπως είναι οι διαταραχές συναισθήματος, η συναισθηματική εξάντληση, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, το άγχος λόγω οικονομικών προβλημάτων, η μοναξιά, τα περιστατικά κρίσης πανικού, η αϋπνία, η κατάθλιψη, η απομόνωση και διάφορα άλλα προβλήματα.
  • Υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής εμπειρίας τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και απαιτούμενου εξοπλισμού με άλλες θεραπευτικές ομάδες.

Οι υπηρεσίες του Προγράμματος, παρέχονται δωρεάν. Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι/ες να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:

  • Ο/Η ενδιαφερόμενος/η ή κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός του/της - σε περίπτωση αδυναμίας - επικοινωνεί ηλεκτρονικά (sms, email, skype, viber, messenger) ή τηλεφωνικά, για να πραγματοποιηθεί λήψη του αιτήματος.
  • Καταγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας του/της ενδιαφερόμενου/ης και λαμβάνει έναν μοναδικό αριθμό εξυπηρετούμενου/ης.
  • Ακολουθεί μια πρώτη τηλεφωνική/διαδικτυακή/δια ζώσης ή κατ’οίκον συνάντηση - σε περίπτωση αδυναμίας του ατόμου- για να πραγματοποιηθεί μια αρχική συνεδρία γνωριμίας.
  • Σε συνεργασία με τον/την εξυπηρετούμενο/η και το οικείο περιβάλλον του/της - εάν απαιτείται - οργανώνεται η παρέμβαση (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ψυχιατρική εκτίμηση, ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες & συμβουλευτική, παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες).

Η υπηρεσία παρέχεται ανώνυμα, εμπιστευτικά και διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η υποστήριξη παρέχεται, είτε δια ζώσης, είτε κατ’οίκον, είτε μέσω ψηφιακών εφαρμογών, είτε μέσω τηλεφώνου. Η δυνατότητα επιλογής, εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των εξυπηρετούμενων, σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος.

 

Τρόποι Επικοινωνίας με το Πρόγραμμα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2710 223595 - 6988 534900

Messenger: Κέντρο Ημέρας Αμάλθεια

Viber: 6988534900

Skype: ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

Email: kaneismonosamaltheia@gmail.com

 

 

         

 

 

 

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ''

Όπως απαιτεί η παράδοση, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θέτις» και «Φαίδων» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη. Οι ένοικοι, φόρεσαν τις στολές τους και με περίσσεια όρεξη και διάθεση τσίκνισαν, όπως απαιτούσε η μέρα!

Μαζί με τους εργαζομένους, στόλισαν με αποκριάτικα στολίδια τον χώρο, χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Οι αγκαλιές, τα γέλια και οι χορευτικές φιγούρες ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής γιορτής που έληξε αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση να το επαναλάβουμε του χρόνου!