ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ "ΑΜΑΛΘΕΙΑ"

     Το Κέντρο Ημέρας "Αμάλθεια", ανήκει στον Τομέα Ψυχικής Υγείας της Αρκαδίας και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Είναι ένας χώρος για την πρόληψη της ψυχικής υγείας και την αποκατάστασή της. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και των δύο φύλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούλιο του 2008 και λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ενηλίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή ολοκλήρωσαν την ενδονοσοκομειακή τους νοσηλεία στο πλαίσιο του ΤΟΨΥ Αρκαδίας. Τα μέλη του Κέντρου Ημέρας απασχολούνται σε ημερήσιες δραστηριότητες, με κύριο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Οι υπηρεσίες του κέντρου, παρέχονται δωρεάν στα μέλη και στους εξυπηρετούμενους.

        «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Φροντίδας και Υπηρεσιών Νοσηλείας κατ’ οίκον»

                             

    Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αμάλθεια», στο πλαίσιο της επέκτασης των υπηρεσιών της για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων με ψυχικές διαταραχές στην Τρίπολη - Αρκαδίας, υλοποιεί την Πράξη «Λειτουργία υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας» από το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια», με τη με αρ.πρ. 1/02-01-2020  (ΑΔΑ: ΩΙ7Θ7Λ1-Φ3Δ) Απόφαση Ένταξης της Πράξης με τίτλο: «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Φροντίδας και Υπηρεσιών Νοσηλείας κατ’ οίκον - ΑΡΚΑΔΙΑ» και MIS 5049170  στο Ε.Π. «Πελοπόννησος 2014-2020» και  με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

     Η Πράξη με τίτλο «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Φροντίδας και Υπηρεσιών Νοσηλείας κατ’ οίκον - ΑΡΚΑΔΙΑ» από το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια», αφορά στην ανάπτυξη προγράμματος ολοκληρωμένης κοινοτικής φροντίδας και υπηρεσίας κατ’ οίκον νοσηλείας από το Συμβουλευτικό-Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας για Ενήλικες με Ψυχικές Διαταραχές. Η νέα υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης των αναγκών των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών/φροντιστών τους και την αντιμετώπισή τους με παρεμβάσεις που υλοποιούνται άμεσα, στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του ασθενή, με στόχο τη μείωση των νοσηλειών και υποτροπών, τη διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας του ασθενή και την υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών τμημάτων και ψυχιατρικών νοσοκομείων.

     Ωφελούμενοι των δράσεων είναι τα άτομα που χρειάζονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας, δηλαδή άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού, το οικογενειακό τους περιβάλλον και υποστηρικτικά η κοινότητα όπου λαμβάνουν χώρα οι υπηρεσίες «κατ΄οίκον» ψυχιατρικής νοσηλείας. Ειδικότερα ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα αφορά κατά κύριο λόγο ασθενείς που έχουν πρόσφατα πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική νοσηλεία και ζουν στην κοινότητα, αλλά έχουν αυξημένο ποσοστό αριθμό υποτροπών και νοσηλειών (σε ψυχιατρικές κλινικές), σε περίπτωση που δεν υπάρχει θεραπευτική υποστήριξη. Απαραίτητο στοιχείο είναι η ύπαρξη διάγνωσης από δημόσιο νοσοκομείο και η ήδη πρότερα νοσηλεία του σε ψυχιατρική κλινική, τα προς παρακολούθηση άτομα μπορούν να υποδεικνύονται από την αρμόδια ΔΥΠΕ, την κοινωνική υπηρεσία των ψυχιατρικών κλινικών (Νοσοκομεία) ή κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Η υπηρεσία στελεχώνεται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλευτή και Διοικητικό Προσωπικό.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

     Το Κέντρο Ημέρας "Αμάλθεια", συμμετέχει στην υλοποίηση του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης για τον Covid-19, που πραγματοποιείται πανελλαδικά με τη χρηματοδότηση, τον συντονισμό και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας. Η υλοποίηση του προγράμματος έχει διττό χαρακτήρα καθώς απευθύνεται τόσο σε εργαζόμενους στις μονάδες του ΕΣΥ όσο και στον γενικότερο πληθυσμό, όπως άτομα που νοσούν από Covid 19 ή συγγενείς νοσούντων, άτομα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις που έχουν νοσήσει ή έχουν υποκείμενα νοσήματα καθώς και σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που χρήζουν ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, έχει πραγματοποιήσει Διασύνδεση με οκτώ Μονάδες Υγείας της Πελοποννήσου, ανάμεσα στις οποίες ανήκουν το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου, το Γενικό Νοσοκομείο Άργους, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης  και τα Γενικά Νοσοκομεία/ Κέντρα Υγείας της Κυπαρισσίας και των Μολάων.

     Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης από απόσταση σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες από κοντά, είτε λόγω της πανδημίας είτε λόγω γεωγραφικών περιορισμών. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν είτε ηλεκτρονικά (sms, email, viber κλπ) είτε τηλεφωνικά, διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα των ωφελούμενων.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες στο τηλέφωνο 2710 223595 ή στο email: khamaltheia@gmail.com.

Ιστοσελίδα Προγράμματος: https://www.moh.gov.gr/articles/health/domes-kai-draseis-gia-thn-ygeia/c312-psyxikh-ygeia/8388-programma-psyxologikhs-yposthrikshs

Νέα

Δημοσκόπηση

Σας άρεσε η ιστοσελίδα μας;

Σύνολο ψήφων: 2350

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ''

Όπως απαιτεί η παράδοση, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θέτις» και «Φαίδων» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη. Οι ένοικοι, φόρεσαν τις στολές τους και με περίσσεια όρεξη και διάθεση τσίκνισαν, όπως απαιτούσε η μέρα!

Μαζί με τους εργαζομένους, στόλισαν με αποκριάτικα στολίδια τον χώρο, χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Οι αγκαλιές, τα γέλια και οι χορευτικές φιγούρες ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής γιορτής που έληξε αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση να το επαναλάβουμε του χρόνου!