ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (Π.Δ.) "ΑΡΕΘΟΥΣΑ"
Η υποστήριξη των ενοίκων κατευθύνεται σε 2 κύριους άξονες :
1. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διαρκή εμπλοκή των ενοίκων σε όλες τις οικιακές δραστηριότητες, αλλά και την αυτοφροντίδα τους και απασχόληση μεσα σ’ ένα Προστατευμένο Διαμέρισμα.
2. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την διαρκή προώθηση της κοινωνικής παρουσίας και συμμετοχής των ενοίκων στη γειτονιά και στην κοινότητα μέσα στην οποία τοποθετείται το Προστατευμένο Διαμέρισμα (και όχι μόνον), εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και δικτύωσης που η κοινότητα (με την ευρύτερη έννοια) παρέχει.
Σταθερή επιδίωξη του προσωπικού είναι η σταδιακή απόσυρση της υποστήριξης, μέχρι βέβαια στο σημείο που αυτό δεν θα θετει σε κίνδυνο την ομαλή διαβίωση των ενοίκων, με στόχο την προαγωγή της κοινωνικοποίησης και της ομαδικής δουλειάς, με σεβασμό στην προσωπικότητα των ενοίκων του.
Οι ένοικοι που διαβιούν στο Προστατευμένο Διαμέρισμα προέρχονται από την κοινότητα και από δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Ειδικότερος στόχος είναι οι ένοικοι που διαβιούν στο Προστατευμένο Διαμέρισμα να είναι πιο αυτόνομοι και λειτουργικοί, επιτυγχάνοντας έτσι την επανένταξή τους στην κοινότητα. Αυτό επιτυγχάνεται από την φροντίδα που παρέχεται στο Προστατευμένο Διαμέρισμα και από τη επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας «Αμάλθεια». Αναλυτικότερα:
1. Στο Προστατευμένο Διαμέρισμα στοχεύουμε στη διαρκή εμπλοκή των ενοίκων σε όλες τις οικιακές δραστηριότητες και την αυτοφροντίδα τους. Ο στόχος επιτυγχάνεται μέσω ενός εξατομικευμένου προγράμματος εκμάθησης δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής για τον κάθε ένοικο με την υποστήριξη και την εποπτεία από την υπεύθυνη του προστατευμένου διαμερίσματος σε συνεργασία και με την υπόλοιπη ομάδα του προσωπικού. Επίσης στόχος μας είναι η διαρκής προώθηση της κοινωνικής παρουσίας και συμμετοχής των ενοίκων στη γειτονιά και στην κοινότητα μέσα στην οποία τοποθετείται το Προστατευμένο Διαμέρισμα (και όχι μόνον), εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και δικτύωσης που η κοινότητα (με την ευρύτερη έννοια) παρέχει.
2. Στο Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια» οι ένοικοι υποστηρίζονται μέσω των ατομικών συναντήσεων ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχοθεραπείας. Επίσης συμμετέχουν σε ομαδικές ψυχοθεραπευτικές και εργοθεραπευτικές δραστηριότητες. Οι ψυχοθεραπευτικές ομάδες επικεντρώνονται στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην επεξεργασία συναισθημάτων, στην ενίσχυση πιο ώριμων αμυνών και στην απόδοση πραγματικότητας. Επίσης στοχεύουν ώστε ο ένοικος να μπορεί να επικοινωνήσει με άλλα άτομα, να εμπλακεί σε συζητήσεις και σχέσεις, να ανταλλάξει απόψεις, να εκφράσει συναισθήματα και γενικότερα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας φυσιολογικής ζωής. Στις εργοθεραπευτικές δραστηριότητες μέσω της απασχόλησης των ενοίκων με χρήσιμα αντικείμενα, ενισχύεται η αντίσταση απέναντι σε υποτροπές της πάθησης και επίσης προσφέρει ικανοποίηση με την απόκτηση νέων και με τη βελτίωση παλιών δεξιοτήτων. Η εργοθεραπεία δηλαδή, με αυτό το είδος απασχόλησης συνεισφέρει στην επανάκτηση της αυτοεκτίμησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και τους προσφέρει μία, περισσότερο ώριμη υπευθυνότητα με μακροπρόθεσμο στόχο την επαγγελματική επανένταξη. Η συμμετοχή των ενοίκων στις ομαδικές δραστηριότητες ενισχύει τους ένοικους να κινητοποιηθούν και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ομάδα ώστε να συμμετέχουν μαζί σε διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές και διακοπές που πραγματοποιούνται στην κοινότητα.
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ ''ΦΑΙΔΩΝ'' & ''ΘΕΤΙΣ''
Όπως απαιτεί η παράδοση, οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Θέτις» και «Φαίδων» γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη. Οι ένοικοι, φόρεσαν τις στολές τους και με περίσσεια όρεξη και διάθεση τσίκνισαν, όπως απαιτούσε η μέρα!
Μαζί με τους εργαζομένους, στόλισαν με αποκριάτικα στολίδια τον χώρο, χάρηκαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Οι αγκαλιές, τα γέλια και οι χορευτικές φιγούρες ήταν οι πρωταγωνιστές της χθεσινής γιορτής που έληξε αργά το απόγευμα, με την υπόσχεση να το επαναλάβουμε του χρόνου!